perjantai 18. maaliskuuta 2011

Suostun avoimen datakansalaisen prototyypiksi

Tapasimme aamulla Harri Juntusen Hub Helsingistä ja Twinspark Oy:sta. Hän ja tutkija Petri Kola ovat saattamassa aluille yhteistyössä Ylen kanssa niin sanotun Avoimen datakansalaisen prototyypin hankkeen. Tämän termihirviön sisältä löytyy kuitenkin varsin konkreettinen ajatus: luoda prototyyppi tai malli, millä tavoin yksittäinen kansalainen voisi hyödyntää omaa avointa dataansa jokapäiväisessä elämässään.

Kokeilusta syntyvää tietoa ja johtopäätöksiä halutaan tuoda julkishallinnon ja miksipä ei myös yksityisten yrittäjien piiriin.

Avoimen datan rantautumista julkisiin palveluihin sivusilmällä seuranneena, on selkeää huomata, että hankkeista vielä toistaiseksi puuttuu konkreettinen kansalaislähtöisyys. Minkälaista tietoa minusta kansalaisena löytyy ja ennen kaikkea, miten sitä tietoa voisi hyödyntää, etenkin jos kaikki muutkin jakaisivat omat tietonsa.


[Kuva: CC Neurobancal]

"Minä omistan omat tietoni. Kaikki rekisterit, joissa on henkilötietojani, ovat saatavillani. Kaikki data, mikä koskee minua, on käytettävissäni ja halutessani jaettavissani tahoille, joihin luotan. 

Minulla on käytettävissäni valikoima erilaisia työkaluja - niin ilmaisia kuin maksullisiakin - oman elämäni tietovirtojen seuraamiseen ja jatkojalostamiseen. Voin laatia henkilökohtaisen reaaliaikaisen sosiaalisen vuorovaikutuskartan, terveystietoseurannan, ostos- ja kulutuskartan ja niin edelleen; "koko perheen ohjauspaneelin"." Näin visioitiin Sitran järjestämässä Suomi verkossa - aivoriihessä pari vuotta sitten, kirjoittaa Tuija Aalto blogissaan.

Tämä ei kuitenkaan vielä pidä paikkaansa ja toki onkin eräänlainen tulevaisuuden visio. Minua käsittelevät rekisterit omistaa vielä toistaiseksi joku muu. Minulla ei myöskään ole helppoa pääsyä näihin tietoihin.

Konkretiaa?

Nopeasti ajateltuna tulee mieleen muutamia konkreettisia esimerkkejä. Haluaisin esimerkiksi seurata sitä, milloin olen viimeksi ottanut minkin rokotteen ja milloin ne menevät umpeen. Siis esimerkiksi. Toisaalta, voisin vaikka olla kiinnostunut siitä, millä tavoin omat ruokailutottumukseni yhtenevät samanikäisten ja samanlaisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Suostuin vapaaehtoiseksi luovuttamaan kaikki omat tietoni avoimen datakansalaisen prototyypin kehittämiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että annan oikeuden hankkeen vetäjille tarkastella kaikkea minua käsittelevää dataa sekä lähetän heille tarvittavaa tietoa itsestäni säännöllisin väliajoin.

Syy? Haluan tietää, mitä kaikkea informaatiota minusta leviää ja minne tehdessäni asioita x tai y. Lisäksi haluan myös törmätä tilanteisiin, joissa havahdun kuinka paljon avoimesta datasta olisi minulle ja sitä kautta myös muille ihmisille hyötyä.